Cum ar putea deveni avioanele ținta unor atacuri cibernetice dezastruoase
Cu toate că până acum au fost în siguranță, avioanele au un potențial ridicat de risc în ceea ce privește atacurile cibernetice cu rezultate dezastruoase.
Mai multe agenții guvernamentale, printre care și Departamentul Apărării din SUA, sunt de părere că un atac cibernetic orientat împotriva unei aeronave este inevitabil în viitor, iar asta ar putea duce la un dezastru catastrofic.
Mai multe documente obținute prin intermediul Freedom of Information Act, care conțin prezentări interne și evaluări de riscuri făcute de Departamentul Apărării. Agenția a verificat mai multe vulnerabilități ale avioanelor și a descoperit că majoritatea acestora nu au protecții necesare împotriva amenințărilor cibernetice.
O parte dintre documente vin de la Pacific Northwest National Laboratory. Laboratorul a efectuat mai multe teste la începutul acestui an prin care a încercat să intre în sistemele unui avion prin interfața Wi-Fi. Prezentarea ulterioară sugerează că cercetătorii au înregistrat o reușită parțială a încercării.
Cercetarea subliniază că hacking-ul unui avion este o amenințare reală, care ar trebui luată în serios. În aceleași documente se mai arată că ”e doar o chestiune de timp până când o breșă de securitate cibernetică are loc în cadrul unui zbor”.
În plus, guvernul spunea încă din 2016, într-o altă prezentare, că majoritatea avioanelor au foarte puține protecții împotriva unor astfel de atacuri. Având în vedere că avioanele au, de obicei, cicluri de viață de aproximativ 20 de ani, așa că am avea de-a face cu sisteme destul de vechi, care fac parte dintr-o ”rețea bazată pe încredere”.
Pe lângă efectele pe care le-ar putea avea asupra avionului atacat, o asemenea amenințare cibernetică ar putea sădi destul de multă neîncredere în rândul potențialilor pasageri, ceea ce ar putea afecta întreaga industrie aeronautică.